Как да увеличите продажбите си на Черен Петък с програматик рекламаЧерен Петък или Black Friday е дългоочакваното събитие за всички любители на онлайн шопинга. Всяка година то носи и огромен успех на интернет търговците, които могат да реализират продукция за кратко време, предоставяйки изгодни оферти в сайтовете си.

Над 4 пъти нараства трафикът на онлайн магазините в периода на Черен петък и дните около него. Може да се възползвате пълноценно и да усилите продажбите си, ако подготвите навреме своята стратегия и спазвате някои от долу изброените съвети:

Помислете за пътя на потребителите и информирайте отрано


Въпреки, че Черният Петък е само един ден, решението на потребителя за покупка започва няколко дни преди това, а често продължава и след това. Идеалният маркетинг подход би бил да се стартира кампанията седмица или дори две преди Черен Петък, за да се постигне пик на познаваемост за промоцията в последния ден. В деня на промоцията вие просто "заключвате" продажбите, а не тепърва да информирате потребителите за себе си. Ако можете да покажете предварително и самите продукти и бъдещети намалени цени, ще улесните още повече потребителите за предварителен избор и бързо решение в деня Х.

Използвайте real-time свойството на програматик рекламата и наддавайте умно


Тъй като програматик рекламата се ценообразува в реално време, търговците могат лесно да коригират разхода си по време на големи кампании като "Черния петък", дори с неколкократни ценови промени в самия ден. При еднакви цени за клик или импресии в периода на процииите, вие ще получите съвсем различни резултати. Затова вашата ценова стратегия не може да остане статична, а следва да бъде съобразена с конкурентната среда. Малко онлайн търговци пазаруват трафик „на всяка цена“, а обикновено имат праг, над който се отказват. Примерно, ако в самият ден Черен Петък цената за клик или цената напродажба на кампанията ви се повиши повече от х2 пъти, може да спрете да наддавате или да прецените дали да позволите х3 или х4 увеличение, като запазите темпа на привличане на кликове към сайта ви.

Не подценявайте MOBILE трафика


3 от всеки 5 онлайн продажби на Black Friday 2017 са се осъществили през телефон, измерено във Великобритания. У нас ползваемостта и пазаруването през телефони са не по-малко разпространени и може да очаквате силен ръст на продажбите в мобилна среда. Не е за подценяване и факта, че мобилният трафик е по-евтин спрямо десктоп трафика, което компенсира евентуалната по-слаба конверсия.

Обърнете внимание на дните след Черен Петък – Cyber Monday и Retargeting Tuesday


Може все още да не сте чували, но Retargeting Tuesday (също познат като ‘Bounceback Tuesday’) е нов термин в е-комерс речника. Причина за възникването на името Retargeting Вторник е, че търговците се опитват да подсилят продажбите си от Черен Петък и Cyber Weekend като ремаркетират клиентите, изоставили количките си в тези дни и не извършили покупка. Поради голямото разнообразие от отстъпки и оферти (а и по ред други причини), изоставените колички в периода на намаленията нарастват в пъти над обичайните си нива.

Само в този ден, всички ваши потенциални клиенти (добавяли в количка, но не купили) получават уникален шанс да завършат покупката си, получавайки същата оферта като на Черния петък, ползвайки ваучер или код за намаление. Някои програматик платформи, специализирани в ремаркетинг, като Criteo и Adroll, съобщават за почти 100% увеличение на бюджетите на клиентите си на Retargeting Вторник, сравнено с около 50% повече бюджети за Черен Петък или Cyber Понеделник.

Наблегнете на трафика, а не на печалбите


Ако вашият бизнес е сравнително нов или малък, то вие трудно ще реализирате множество продажби по време на Черния Петък. Намаленията допълнително ще утежняват бюджета ви, а калкулацията на разходите спрямо приходите със сигурност няма да ви хареса. Въпреки това, помислете за огромния положителен ефект, който бихте постигнали за вашия бранд. Големият трафик от потребители към сайта ви може да не ви направи печеливши в дните на промоциите, но със сигурност ще запознае потребителите с вашия магазин. Събирайки данни за тези потребители, вие можете да се обърнете отново към тях с нови оферти и предложения.

Използвайте максимално импресиите, чрез качествен криейтив


Дори да не успеете да реализирате много продажби в сайта си по време на Черен Петък, помислете за голямото количество рекламни импресии, чрез които потребителите са стигнали до вас. Постарайте се всичко, свързано с промоцията ви да комуникира основно вашия бранд и ползите от него, а не просто продуктите и отстъпките, които давате за тях. Качествен, ярък и оригинален криейтив ще добави допълнително познаваемост и ползи за вашия бранд. Най-простият прaктически съвет е да акцентирате върху логото и слогана си, вместо върху надписа Black Friday и % отстъпка.


Маркетинг календар за Черен Петък


 • 23.11.2018, Black Friday
  Черен Петък е неформалното име на деня, следващ празника Ден на благодарността (Thanksgiving Day). Възприема се за начало на Коледния пазар.

 • 24.11.2018 - 25.11.2018, Cyber Weekend
  Кибер уикенд или Черен Уикенд се ползва за наименуване на уикенда следващ Черен Петък, като в много случаи промоциите на Черен Петък са удължени и през уикенда.

 • 26.11.2018, Cyber Monday
  Кибер Понеделник е понеделникът след Деня на благодарността, който се ползва от много търговци да направят допълнителни, различни промоции. Може да го наречем малкия брат на Черния Петък, където не всички промоции са налични, а намаленията не са същите.

 • 27.11.2018, Retargeting Tuesday
  Ремаркетинг Вторник е денят, в който маркетолозите включва силен ремаркетинг на всички незавършили количките си през изминалите дни на намаления. Стана популярна практика в този ден да се ремаркетира с последен шанс за ползване на намаленията от предишните дни.

И накрая споделяме с вас един прост, но ефективен криейтив на Amazon - световният лидер в онлайн търговията, който съчетава няколко от изброените по-горе препоръки: ярки цветове (същевременно, отговарящи на визията на бранда), голямо лого, яснота на посланието, период. Криейтивът е от 2017 година, а визията следва една и съща линия във всички комуникационни канали - сайт - имейл - дисплей - телевизия.