HTML5 - лек за банерната слепотаАко бизнесът ви все още използва статични банерни реклами вместо динамични HTML5 реклами, то има голяма вероятност онлайн рекламата ви да не е достатъчно ефективна. Огромна част от вашата целева аудитория не вижда рекламата ви дори банерът ви да се намира на най-видимата позиция в сайта. Това се дължи на т.нар. "банерна слепота" - склонността на хората да игнорират елементите на страницата, които възприемат като реклами.

Замислете се как вие самите възприемате онлайн рекламите! Вероятно сте видяли поне няколко рекламни банера днес, браузвайки в интернет. Спомняте ли си някой от тях или някое конкретно послание или оферта? Всъщност само 14% от потребителите си спомнят последната видяна реклама или фирмата/продукта, които се рекламират. Дори с днешните напреднали технологии за точно насочване на рекламите, справянето с банерната слепота остава предизвикателство.
И все пак, как да увеличите видимостта на рекламата и да накарате повече онлайн потребители да я забележат?

Доказано е, че HTML5 рекламите с интерактивни елементи привличат погледа на потребители и имат много по-силно въздействие, отколкото стандартните статични банерни реклами. Проучване на Adform показва, че кликаемостта (CTR) на мултимедийни HTML5 реклами е x2,5 пъти по-голяма от тази на статичните реклами. Това е така, защото за очите е почти невъзможно да игнорират движението на екрана. Банерни реклами съдържащи динамични елементи или вградена интерактивна функционалност са по-разумната инвестиция, защото дори да не е реализиран клик, вие постигате гледаемост на рекламите ви.

Реални примери от практиката


Ако след всичко прочетено дотук решите да разнобразите статичните изображения с HTML5 банери, най-вероятно се питате откъде да започнете? По-долу сме представили няколко HTML5 реклами на наши клиенти, които сме създали в EasyAdsи които са били част от реални кампании:

Paradise Center | Банер с изтриване (scratch) за разкриване на нов обект, промоция или предстоящо събитие

Този HTML5 банер е съчетание от сложна технология и психология на маркетинга. Част от рекламирания продукт е скрит зад полето за изтриване, или както е в случая - кой точно магазин предстои да отвори врати. След изтриването на първата картинка, отдолу не се появява друга картинка, а пълноценен html код, който съдържа изображение, описание и call-to-action бутон.

Ефект: Този формат залага едновременно на елемента на играта и на изненадата. Потребителите са любопитни да разберат скритата информация и се забавляват, изтривайки полето в банера. По този начин се преодолява банерната слепота и се постига изключително висок процент на интеракции и взаимодействие с рекламата. Тъй като са положили минимално усилие да разкрият скрития кадър, потребителите са и много по-склонни да го запаметят.

Vimax | Банер-калкулатор за отвеждане към конкретен филтър с продукти

Създадохме този html5 банер с идеята да подпомогнем потребителите в избора им на климатик. Допуснахме, че клиентите се лутат измежду няколко технически показателя и трудно биха избрали без допълнителна помощ. Затова ги улесняваме с функционалност, в която задават размера на помощението, за което търсят климатик, измерено в крачки. След кликване ние преобразуваме крачките в метри, смятаме квадратурата и зареждаме уреди с правилната мощност.

Ефект: Този банер-калкулатор създава усещане за персонализирана реклама. Увеличава се значително шансът потребителят да попадне на правилните продукти и му се дава възможност в рамките на вече филтрираните резултати да завърши избора си спрямо цена или марка. Калкукирането на обема на помощението спрямо зададени разстояния в крачки улеснява и предизвиква потребителя да стане и измери стаята без допълнителни инструменти, след което да се завърне към банера. Това предизвиква взаимодействие с бранда на рекламодателя и има ефект на забавление и активно участие в избора.

SDI | Банер с информационни прозорци

Функционaлността на този банер не е сложна, но напълно достатъчна, за да привлече любопитството на потребителя. Когато някой кликне върху малките правоъгълници с иконките, изобразяващи различните услуги, те се разширяват до по—големи контейнери с кратка информация за избраната услуга. Под информацията има линк към сайта на рекламодателя ако потребителя желае да прочете повече подробности.

Ефект: Разглеждането на продукт в рамките на банера (т.нар. „интеракция“) не се заплаща. Само когато потребителят кликне на бутон под продукта се отчита платен към уеб сайта на рекламодателя. Това спестява от бюджета на клиента, елиминира изцяло случайните кликвания и води до много по-добра конверсия на сайта.

Езикова школа АВО | Банер с падащи менюта

За да подбере правилния езиков курс, потребителят е нужно да ползва падащите менюта, след което банерът го отвежда към правилната секция в сайта. За разлика от плъзгачите, падащите менюта са по-удобни при избор от малко на брой опции или когато една от опциите се появява едва след избор на друга над нея.

Ефект: Персонализирана лендинг страница, съобразена с предварителния избор на потребителя. Освен падащите менюта в този темплейт сме вградили и слайдер с няколко послания, които съдържат повече информация за различните услуги създават допълнителна динамика и опция за взаимодействие с рекламата. Банерът може лесно да се адаптира за почти всеки уеб сайт, например:
  • Медицински клиники с различни направления за преглед
  • Езикови школи, училища и университети с избор на класове или профилиране
  • Ресторанти, аптеки или всякакъв вид вериги магазини с избор на локация

Хотелски комплекс Тракиец | Банер с таймер

Този HTML5 банер приканва клиентите към действие на база ограничена във времето оферта. Този вид комуникация е много успешен при ретаргетиране на вече посетили сайта потребители. Те знаят за офертата, но с таймера им напомняме, че ако искат да се възползват от нея, е нужно да действат сега.

Ефект: Таймерът създава чувство за спешност и доказано работи като метод да накараме потребителите да вземат по-бързо решение за покупка. Слайд-шоуто с няколко подбрани изображения внася допълнителна динамика в банера. Лесно можете да добавите и ваучер-код за отстъпка в последния екран на слайд-шоуто за още по-силен ефект!

Видео банер

Видеото от години вече става все по-популярен инструмент за изразяване и все повече самите потребители свикват да консумират видео съдържание. Видеото в този банер стартира автоматично и без звук. То е придружено с интригуващо описание, за да може потребителят да получи повече информация и независимо на кой кадър от видеото се намира.

Ефект: Видео-клипът предлага много повече визуална информация и бранд позициониране, което е трудно постижимо със статична картинка. Самото видео привлича погледа и вниманието, а останалите текстът и бутонът карат потребителя да се зачете и кликне. Ако показваме само видеото без допълнителното описание, рискуваме да загубим вниманието на по-нетърпеливите потребители, които не биха изгледали клипа до края или не са включили звука му.

Банка ДСК | Банер с плъзгачи за настройки

Този HTML5 банер е може би най-добрият възможен подход за рекламиране на различни кредити онлайн. Потребителят използва вградените плъзгачи, за да избере желания период и размер на заема. За да види месечната вноска и да кандидатства за кредит е необходимо да кликне и да посети уебсайта на рекламодателя. На самата лендинг страница се показват параметрите на кредит с точно зададените от потребителя параметри. Тази реклама конвертира наистина добре, сравнено с обикновен статичен банер!

Ефект: Персонализирано изживяване. Усещане, че рекламодателят и самият сайт откликват на нуждата на потребителя и му предоставят информация точно за него. Този банер е нашата гордост. Плъзгачите са направени да работят много плавно, както за работа с мишка, така и с пръст на мобилно устройство. Банерът може лесно да се адаптира за произволен продукт или услуга, изискващи предварително отсяване на възможности, например:

» избор на размер и пол за дрехи или обувки

» функции на фурна, пералня или друг домакински уред

» размер на екрана и ценови диапазон на лаптоп или телевизор

» ниво на оборудване за нов автомобил

Cocosolis | Слайдер-банер за представяне на няколко продукта

Ако сте производител (или вносител) на няколко идентични продукта, този банер ще ви даде възможността да рекламирате до 5 продукта едновременно. Изключително удобен е и за представяне на няколко различни промоционални продукта. Слайдерът непрекъснато ротира продуктите един след друг, за да привлече вниманието на потребителите с динамика на изображенията.

Ефект: Потребителите имат възможността да кликнат и прочетат кратка информация за всеки продукт и да се информират за свойствата му още преди да попаднат на сайта ви. Банерът оползотворява изцяло всяка излъчена импресия, рекламирайки няколко продукта едновременно.

Сложно ли е да се направят такива банери?

Ако сега се сблъсквате за пръв път с HTML5 технологията и нямате подръка опитен графичен дизайнер, това може да ви се стори като трудно постижима задача. За ваше улеснение и удобство ние в EasyAds разполагаме със знанията и ресурса да създаваме ефективни, интерактивни и богати на функционалности HTML5 реклами. Подготвили сме темплейти, които да ви улеснят вас или нает дизайнер значително в тази задача.

Къде могат да се показват вашите HTML5 банери?

Посредством програматик възможностите на платформата EasyAds тези интерактивни реклами могат да се показват както в мрежата от стотици рекламни площадки, така и на конкретни позиции в големи и реномирани медии като BTVnovinite.bg, Dnes.bg, Dir.bg, OLX.bg, Marica.bg, Plovdiv24.bg, Zajenata.bg, Gotvach.bg и много други. Ние ще ви помогнем да стартирате своята Programmatic реклама лесно и ползвайки правилните за вас опции за таргетиране.

Надяваме горните примерни реклами и информацията в този материал да ви вдъхновят да внесете иновация и разнообразие в онлайн рекламата си, да изградите своя собствена творческа стратегия, която да тествате в реални условия! А ние сме готови да ви помогнем и да направим банер специално за вас.

Свържете се с нас още сега