Продуктови фийд банери – важна част от рекламната стратегия на онлайн магазините
Програматик рекламата носи със себе си обещанието за технологични възможности и мощно таргетиране на рекламите, за да достигнем правилните хора в правилния момент. За съжаление обаче високата технология не е единствената гаранция за успех. Иновативните и креативни начини за предаване на рекламното послание и осигуряването на завладяващо потребителско изживяване онлайн е съществена част от цялата задача!

Предизвикателството става още по-сложно за големите търговци и онлайн магазини, които могат да имат хиляди различни продукти и селекция в каталога си. Разработването, поддържането и оптимизацията на уникален криейтив за всеки отделен продукт поотделно е почти невъзможна задача. Като добавим фактори като сезонни промоции, колебания на наличния инвентар, нещата се усложняват.

В такива моменти автоматизацията на рекламите е изключително ценна. Именно този казус ще разгледаме по-долу.

Какво представляват динамичните формати?


Накратко, най-често става въпрос за реклами, при които има динамично подменяне на елементи като изображения, текст, цени и т.н. Рекламата черпи необходимите данни от външен източник и автоматично сменя визията/съдържанието си на база получените данни. Именно такъв формат са Feed банерите. В тях се зареждат едновременно няколко продукта, статии, обяви, новини или др., с индивидуалните си актуални описания, снимки, цени и линкове към конкретен url адрес.

Как работи динамичният Feed банер


Самият фийд представлява файл с данни, в който са структурирани конкретните продукти и техните характеристики и атрибути (най-често картинки, описания, цени, целеви страници). В EasyAds, поддържаме различни разновидности динамични формати и разполагаме с техническо решение за почти всеки казус.

Фийдът се изтегля и обновява от платформата всяко денонощие по два пъти като цялата информация се запазва на наш сървър. Така имате гаранция, че по всяко време рекламите са подсигурени технически и винаги рекламите ще разполагат с актуалните данни. В момента на визуализиране на банера се извиква актуалния списък с продукти на устройството на потребителя. При клик на даден продукт от страна на потребителя, той бива препратен директно към конкретната продуктова страница.

Кога се използват HTML5 Feed банерите?


Фийд банерите са подходящ формат за реклама в повече ситуации, отколкото вероятно си давате сметка. Стандартната употреба е когато се визулизират конкретни продукти от даден онлайн магазин. Фийдът значително улеснява и забързва процеса по създаване на криейтив, тъй като не е необходимо да се създават отделни реклами за всеки един продукт, а се листват заедно в един банер. Потребителят може да разгледа наличния асортимент още на ниво банер, да кликне на конкретен продукт и да посети продуктовата страница. Това дава възможността на рекламодателя да комуникира различни продукти по интерактивен начин, а на потребителя да разгледа актуалните предложение без да нарушава своето браузване в даден сайт. Така се спестява от потребителската пътека и хората по-лесно стигат до най-актуалните промоции и предложения.

Освен за продукти обаче, фийд банерът може да се използва за зареждането и на актуални новини, обяви, събития, оферти. Имаме много примери от практиката – агенции за недвижими имоти, строители, които представят свободни апартаменти, актуални новини или последните статии от корпоративен блог, content creator-и и техните последни постове и много други.

Накратко, ето няколко ситуации с конкретни примери (кликнете за демо на живо и повече информация), в които фийд банерът е добро решение:

Супер, а кой изработва такива банери?


Изработката - от нашия екип. Ние сме на линия да ви съдействаме да осъществите своите идеи! Ключов елемент обаче е самият файл с актуалната информация, който идва от вас!

 • Най-успешният подход е с динамичен фийд – продуктите/статиите ви се намират в xml файл на вашия сайт и вие имате пълен контрол и свобода да го редактирате така че да е винаги актуален и коректен като съдържание. Той се обхожда два пъти на ден от нашата платформа и бива запазен и опреснен на нашите сървъри, от където се извиква информацията в самия банер.

 • В случай, че първият вариант е трудно изпълним с вашите технологични ресурси, има и алтернатива – статична excel таблица по наш шаблон (ние ще ви го предоставим), в която да включите всички подбрани от вас продукти или статии. Тази таблица се конвертира в коректния формат и се запазва на нашите сървъри. Така дори да нямате възможността да създадете и поддържате файл в правилния формат на вашия сайт, имате лесна алтернатива.

 • Важно е и при двата варианта да имаме всички необходими атрибути за предложенията (име/заглавие, снимка, линк към целева страница и подадена цена ако е релевантна).

  Искам да включа фийд банер към своята рекламна стратегия. Какви са стъпките?


  Накратко, ето как може да осъществим заедно успешна кампания с динамичен фийд банер:
  1. Регистрация в платформата - ако още нямате профил, можете да се регистрирате напълно безплатно и да се свържете с нашия екип, за да ви помогнем още в началния етап на подготовка. Ще споделим добри практики специално за вашия бизнес.

  2. Избор на желаните продукти за рекламиране - подберете своите продукти, оферти или статии, които искате да рекламирате.

  3. Подготовка на файл с данни според вашите технологически възможности и вече съществуващи функционалности в сайта ви.

  4. Персонализиране на криейтива - заедно ще обсъдим кой дизайн и подход е подходящ за вашата рекламна кампания.

  5. Създаване и настройване на рекламна кампания - след като подготвим банера - следва да бъде добавен към рекламна кампания и да започне излъчването му в дисплей мрежата от сайтове.

  6. Анализ и отчетност - имате пълен и свободен достъп до всички генерирани данни от криейтива, експорт на отчети директно от профила ви и разбира се нашето съдействие и обратна връзка за постигнатите резултати!

  И не забравяйте – какво казвате и как го комуникирате в рекламите ви е ключов фактор за възприятието на бранда и ефективността на рекламната кампания! Ние сме тук, за да ви помогнем в тази задача - свържете се с нас!

  Екип EasyAds